Uttalande: Kalla fakta den 22 januari

 

I gårdagens Kalla fakta (TV4 den 22 januari) granskades om regeringens agerande kring påstått fusk inom assistansersättningen är en medveten strategi för att legitimera neddragningar och besparingar inom ersättningen

Förbundet Unga Rörelsehindrade tycker att det är mycket bra att detta ämne äntligen kommer upp på tapeten och att det granskas i grunden. I programmet framkom att denna form av retorik och agerande för att legitimera besparingar förekommer i ett flertal länder, bland annat USA, Storbritannien, Irland och Kanada. Att även regeringen i Sverige valt att ta till denna metod blir tydligt om man jämför.

– LSS är en rättighetslag och personlig assistans är en mänsklig rättighet för de som behöver den. En rättighetslag innebär att lagen ska bidra till förverkligandet av rättigheter – det är behoven, inte kostnaderna, som ska styra säger Björn Häll Kellerman, förbundsordförande för Unga Rörelsehindrade. Att regeringen smutskastar en så viktig reform som LSS, som betyder nyckeln till frihet för så många människor, cirka 15 000 personer i Sverige är berättigade, är ofattbart.

Förbundet Unga Rörelsehindrade önskar att situationen inom den personliga assistansen lyfts i fler nyhets- och samhällsprogram framöver, då gärna med frågeställningar kring hur domstolar kan ge avslag i fall där det så uppenbart behövs personlig assistans, samt angående kommunal assistans och hur olika kommuner tillåts att fatta olika beslut i samma eller liknande fall.

 

Förbundsstyrelsen