Assistenter behöver göra gemensam sak

Björn Häll Kellerman

Foto: Madeleine Martinsson

”Förenklat och fördomsfullt”. Kommunals ordförande Annelie Nordström får kritik från funktionshinderrörelsen. Men Björn Häll Kellerman, vice ordförande i Unga Rörelsehindrade håller med Nordström.

I sin blogg uttalar sig kommunals ordförande Annelie Nordström om personliga assistenters villkor med udden riktad mot anordnare och assistans berättigade. Björn Häll Kellerman, vice ordförande och talesperson för Unga Rörelsehindrade håller dock med Nordström i kritiken.

– Naturligtvis ska det inte kännas fel att gå till jobbet. Det är allvarliga brister som påvisas i citaten från de personliga assistenterna. Här måste brukare, anordnare och facket ta sitt ansvar för att arbetspassen ska bli så bra som möjligt.

Björn menar dock att Nordströms sätt att uttrycka sig är olyckligt.

– Nordström uttrycker sig kanske olyckligt i sin text om att ”gadda ihop sig” men ur mitt perspektiv har hon en vissa poäng. Alldeles för få av de assistenter jag möter är med i något fackförbund.

Att fler assistenter gör sin röst hörd ger fler nyanser och är ett sätt att skapa bättre relationer mellan brukare, assistenter och anordnare.

– Assistansbolag är inte alltid de bästa på att hålla kontakt med sina anställda, säger Björn som talar av egen erfarenhet. Brukaren kan som andra vara dåliga arbetsledare och därför kan assistenter behöva göra gemensam sak då och då.

Läs DHRs uttalande

http://dhr.se/blog/nyheter/slarvigt-och-fordomsfullt-annelie-nordstrom