Unga Rörelsehindrade i Almedalen

Hur börjar du summera en vecka i Almedalen? Kanske från början. Det är typ 50 år sen Olof Palme ställde sig på ett flak i Visby och började hålla tal. Några stod kvar och lyssnade. Sen dess har Almedalen varit en årlig händelse där beslutsfattare och makthavare samlas för att prata politik och samhällsfrågor.

50 år senare går varannan elev med andra funktionsförutsättningar ut skolan med ofullständiga betyg. Många elever med andra funktionsförutsättningar lider samtidigt av psykisk ohälsa. Och antalet specialpedagoger minskar stadigt i skolan. Det är en nedgående trend som gör att många ungdomar idag lever på aktivitetsersättning istället för på en lön.

Unga Rörelsehindrade var därför på plats i år för att prata om elever med andra funktionsförutsättningar väg till det första jobbet. Vi tog plats, rörde om i debatter och vi träffade representanter för de olika partierna och pratade med dem om skolan.

Vi åt till exempel glass tillsammans med Grön Ungdom, dansade till låten ”Knäpper mina fingrar” på Fi! stora antirasistiska fest, tog en kaffe med Socialdemokraterna, lyssnade på Reinfeldts tal och pratade med Moderaterna, spelade ”Skola med knuff” med Miljöpartiet och tog selfies tillsammans med Rossana Dinamarca. Alla fick en påminnelse om vad det skulle kunna göra för skolan.

När allt detta var gjort använde vi vår sista dag för En Stärkt Rösts sista framträdande, ett projekt som Unga Rörelsehindrade har varit med och drivit i flera år. Under rubriken ”Skola med knuff” var seminariet fullsatt när Vänsterpartiets Rossana Dinamarca debatterade skolan med Folkpartiets Roger Haddad och vår expertpanel.

Under Almedalsveckan startade vi även ett nytt projekt – Delaktighet för Unga (DU!). Tillsammans med Unga Synskadade, Unga Hörselskadade, Unga Reumatiker, Svenska Celiakiungdomsförbundet och Sveriges Dövas Ungdomsförbund ska Unga Rörelsehindrade hitta nya sätt att stärka tillgänglighetsrörelsen. Vi är 110 procent peppade. Detta kommer bli hur grymt som helst!

Så här veckan efter är vi helt slut efter Almedalen. De styrelsemedlemmar som representerade er har gjort ett makalöst jobb. Nu vet politikerna om våra frågor och nu tar vi nya krafttag inför riksdagsvalet i september.

Hoppas, hoppas att ni fantastiska medlemmar är nöjda med oss!

 

Daniel Lundh

Unga Rörelsehindrades kanslichef Daniel Lundh tillsammans med Rossana Dinamarca