Tillgänglighet är en investering

Ikväll kom det! Det första parti som under sin kväll här i Almedalen pratar om tillgänglighet. Vänsterpartiet. Dessvärre kom det inte från partiledaren Jonas Sjöstedt, som är den som får uppmärksamheten. Men likväl från Ulla Andersson som är ekonomipolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Ulla Andersson pratade om Vänsterpartiets syn på den ekonomiska  politiken, om de arbetsmarknadspolitiska investeringar som de vill se. Mitt i detta tal kom det. Snabbt och naturligt. Att investera i tillgängligheten är positivt för arbetsmarknaden och således för samhällsekonomin.

Med detta uttalande visar Vänsterpartiet att Anders Borg har fel. Dessutom använder Vänsterpartiet samma analys som utredningen ”Jodå. Tillgänglighet lönar sig.”, som presenterades av stora delar av den samlade funktionshinderörelsen i måndags, påvisar. Tillgänglighet är en långsiktig vinst för samhället, och värd att investera i.

Vänsterpartiet var alltså först att, om än något diskret, prata om detta under deras kväll i Almedalen. Nu återstår det att se om Folkpartiet, Centerpartiet, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna vågar nyttja partiledarens enorma mediafokus till denna fråga också. Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Moderaterna har alltså INTE gjort det.

Otillgänglighet är diskrimineringa och imorgon kör vi Torsdagsaktion tillsammans med DHR och många andra här i Almedalen när regeringen sammanträder.