På gång vecka 43

Hej!

Lite sent inlägg denna måndag efter fullspäckad helg hos Unge funksjonshemmede i Oslo, där de hade sitt årsmöte, kallat generalförsamling. Ska försöka knyta kontakter med vissa av medlemsförbunden där, som är mer uppdelade efter diagnoser än i Sverige, samt Norges Handikapforbunds ungdom (NHFU), som är fristående från paraplyet Unge funksjonshemmede.

Förra veckan hände också detta:

Onsdag 19 oktober
* Lunch med Niclas Wennerlund, grundare av BaraVanlig, en förening där alla som vill ska kunna träna löpning utifrån sina villkor, oavsett funktionsförmåga och -uppsättning. Vi pratade assistansformer, frihet för personer med omfattande funktionsnedsättningar, anhörigperspektiv m.m.

Torsdag 20 oktober
* Frukostmöte med Unga Synskadades ordförande Linus Forsberg. Vi diskuterade främst LSS; ledsagning, assistans och neddragningar av insatser. Tanken är att försöka skriva en gemensam debattartikel för att visa enighet kring att båda insatserna är lika viktiga, i en tid där regeringen försöker ställa LSS’ olika insatser mot varandra.

Fredag 21 oktober
* Rapport till DHR:s FS’ möte via Skype.
* Avresa till Gardemoen, Oslo.

Lördag 22–söndag 23 oktober
* Unge funksjonshemmedes generalforsamling.

Denna vecka blir betydligt lugnare…

Måndag 24 oktober
* FN-dagen.
* Nora Eklöv intervjujas om sin förlorade assistans. Oklart när och var detta publiceras.

Tisdag 25 oktober
* Statsrådet Åsa Regnér (S) och Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler gästar och frågas ut i riksdagens socialutskott angående assistansen och LSS.

Fredag 28 oktober
* Klockan 11:00 inleds en s.k. aktuell debatt i riksdagen på begäran av Kristdemokraterna med anledning av neddragningarna inom personlig assistans. Jag funderar på att vara på plats i plenisalen.
* På eftermiddagen sammanträder Myndigheten för delaktighets funktionshinderråd. Då jag inte ingår där eller har fått någon kallelse, kommer jag dock inte att delta.

Trevlig vecka önskar

Björn Häll Kellerman
Förbundsordförande