Stärk barns rättigheter i Mongoliet

Björn

Foto: Madeleine Martinsson

Ibland är avståndet mellan två länder längre än kilometer. Det insåg jag när jag i veckan träffade Munkhshur Ganbataar och Byambadorj Bat-Amgalan. Två tonårstjejer med funktionsvariation från Mongoliet.

Munkhshur och Byambadorj gör i veckan en turné genom Sverige för att uppmärksamma Operation dagsverke som i år fokuserar på att garantera skolgången för blanda annat barn med funktionsvariation i Mongoliet. Deras berättelser berörde mig. Men faktan grep mig.

Idag går bara 40 procent av barn med funktionsvariation i grundskola. Det beror på att de flesta skolorna inte har de nödvändiga resurserna för att undervisa barn med funktionsvariation. Det finns idag bara sex specialskolor i landet, alla ligger i huvudstaden. Att få en plats på en av dessa skolor är mycket svårt. Genom att stödja Munkshur och Byambadorj  och Operation Dagsverke kan vi göra det möjligt för barn med funktionsvariation att gå i en vanlig skola.

Dessa typer av samarbeten är viktiga. Jag hoppas att Unga Rörelsehindrade framöver kan få fler inblickar i hur andra länder arbetar med funktionshinder- och tillgänglighetsfrågor. Vad som är på gång just nu är ett nordiskt samarbete. Här kommer vi försöka få mer insikter om den europeiska ungdomspolitiken på funktionshinderområdet.

Läs mer om operations dagsverke och deras mål här.

Björn Häll-Kellerman
Förbundsordförande