Nytt assistansfusk, drabbar oss som använder assistans

I en artikel i DN kan vi läsa att miljardfusket med pengar som ska gå till en av samhällets mest utsatta grupper är betydligt värre än man tidigare trott.

Misstänkt människohandel och grov kriminalitet med internationella kopplingar är några av Försäkrings­kassans fynd i den stora granskning som görs. Hundra­tals personer riskerar nu åtal.

– Inte ens i min vildaste fantasi hade jag trott att vi skulle se denna sörja som vi nu hittar under de stenar som vi vänder på, säger Svante Borg, som är ansvarig för kontrollen som Försäkringskassan gör av företag som ordnar personliga assistenter till brukare.

 

Tobias Holmberg, förbundsordförande, Unga Rörelsehindrade:

Assistansfusket slår hårt mot oss användare

Assistansfusket slår hårt mot oss assistansanvändare. Självklart måste brottsligheten som förekommer inom assistansbranschen stoppas, men det får inte ske på bekostnad av alla oss som assistansen är livsnödvändig för.

Idag ser vi hur regeringen påstår sig vilja minska assistansfusket, men det som sker är att de minskar våra demokratiska och mänskliga rättigheter. De angriper vår rätt till personlig integritet. Allt med täckmanteln att komma åt assistans fusk. Vilket är fruktansvärt, det finns andra sätt att stoppa kriminaliteten inom assistansbranschen.

Medias hantering

Ytterligare problem som uppstår är hur frågan hanteras av media. Där hela assistansbranschen ofta utmålas som bovar, vilket sätter en unken samhällssyn på oss individer som har personlig assistans. Media måste bli bättre på att skilja mellan kriminell verksamhet och mänskliga rättigheter.

Läs artikeln ”Ligor lurar till sig miljardbelopp” i DN»