Gotland
29 juni – 7 juli 2013
Dagbok
Skriven av Clara Geite, Björn Jönsson, Tanja Litvinova och Daniel Pollak
Lördag 29 juni – Medhjälparutbildning
Ledare och medhjälpare
Medhjälpare utbildningen i Nynäshamn. Vi bodde på ett trevligt litet vandrarhem där vi gick igenom allt vad som krävs för att vara medhjälpare under veckan. Lyft tekniken, att vara assistent med allt vad det innebär. En match i kubb hans med för ladda upp inför veckan på Gotland. Nästa dag började veckan på riktigt.
Söndag 30 juni – Deltagarna anländer
Helgrupp
På söndagen var det dags att träffa deltagarna. En av ledarna åkte tillsammans med ett par medhjälpare till Stockholms cityterminal för att möta de deltagare som anlänt till Stockholm. När deltagarna var samlade åkte vi gemensamt i den hyrda bussen till Nynäshamns färjeterminal där de deltagare som själva tagit sig till Nynäshamn väntade. Färjebiljetterna delades ut och trots lite strul med bussen så var alla ombord när båten lämnade hamn. Under båtresan till Gotland fick deltagarna en chans att bekanta sig med varandra. Väl framme i Visby åkte vi till Ekängen för att äta en gemensam middag. Då många hade rest långt och var trötta valde vi att köra en kort presentation efter maten och därefter delades rummen så folk fick chans att vila upp sig inför den kommande veckan.
Måndag 1 juli – Föreläsning
Helgrupp
Förmidagen började med en föreläsning om kognitiva hjälpmedel. Vår föreläsare var från iris hjälpmedel och mycket kunnig i frågan. Vissa lyssnade lite mindre medan merparten av deltagarna var väldigt aktiva och kom med mycket frågor. Föreläsningen var mycket uppskattad av såväl deltagare som personliga assistenter. Flertalet smarta hjälpmedel demonstrerades och provades av deltagarna.
Tisdag 2 juli – Almedalen och museum
Grupp 1: Vuxna
Problematiken med bussen kvarstår, vi har 13 personer med Permobil på lägret. Bussen kan endast ta fem stycken. Två deltagare löste det genom att använda sina färdtjänstbiljetter. Det var en stor dag för många av oss, ytterst få av deltagarna hade varit i Almedalen innan. Det var spännande att få se och uppleva veckan på plats. På plats var det fritt fram för våra deltagare att upptäcka området och gå på de föreläsningar de kände var intressanta. Lunchen käkade samtliga på valfri plats. Efter lunch mötte vi upp grupp två, som hade varit och besökt ett museum i Visby under förmiddagen. Det var dags för oss alla att delta i en gemensam aktion, projektet En stärkt röst skulle dans för tillgängligheten mitt i Visby. Många var blyga till en början, men fler och fler vågade tillslut dansa inför alla människor. Spännande, men samtidigt väldigt annorlunda. Innan grupp två skulle hem och se filmen ”Snabba cash 2” på Ekängen åt alla en gemensam middag på restaurang Trossen. Grupp två stannade kvar några timmar till i Almedalen.
Grupp 2: Ungdomar
Idag var det första dagen som gruppen skulle åka till Almedalen, vilket alla såg fram emot, inte minst på grund av att många av deltagarna inte har varit på Gotland tidigare. Efter frukosten var det dags att ta bussen till Visby. Alla hjälptes åt att spänna fast stolar och Permobiler för att det ska gå så smidigt som möjligt. Gruppen gick gemensamt till Gotlands museum där en guide väntade på oss, vilket gjorde upplevelsen av museet mycket mer intressant. Man fick höra spännande historien om Gotlands tillkomst för 400 miljoner år sedan och ända fram till idag. För de som var intresserade av vikingar kunde själva besöka skattkammaren för att titta på ett flertal olika silverskatter. Efter besöket på museet gick gruppen gemensamt till ett ställe för att äta lunch. Efter lunchen var det dags att träffa grupp ett, då vi skulle gemensamt delta i En stärkt röst aktion, dansen för tillgänglighet. Efter aktionen åt vi en gemensam middag på restaurangen Trossen, vilket var mycket uppskattat, då grupp ett och grupp två kunde äta middag tillsammans. Sedan var det dags att lyssna på miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin, som hade sitt tal. Efter talet åkte gruppen tillbaka till Ekängen, där en fika väntade.
Onsdag 3 juli – Almedalen och Lummelundagrottan
Grupp 1: Vuxna
Efter frukost åkte gruppen till Almedalen. Deltagna kunde gå runt i Almedalen och besöka olika seminarier. De som ville äta lunch tillsammans, mötes vid biblioteket och gick gemensamt till restaurangen. Efter lunchen kunde deltagna gå fritt och lyssna på olika seminarier. Det var fantastiskt fint väder ute den dagen och många satt i parken och umgicks med varandra. Gruppen möttes än en gång för att äta en gemensam middag innan deltagarna skulle lyssna på Fredrik Reinfeldts tal på kvällen. Efter talet gick grupp två gemensamt till bussen för att åka tillbaka till Ekängen, där en fika väntade på oss.
Grupp 2: Ungdomar
Att åka och bada i Björkhaga ställdes in, dels på grund av tidsbrist men även för att största delen av deltagarna önskade sovmorgon då gårdagen hade tagit hårt på energin. Bussresan mot Lummelundagrottan gick smidigt denna dag, alla hjälptes åt att spänna fast Permobilerna i bussen och en deltagare tog två Permobiler i sin privata bil. Smidigt och enkelt. Lummelundagrottan hittades av tre pojkar i slutet 40 – talet, grottan hölls hemligt i 7 år. Sedan dess har man kunnat besöka grottan som ligger långt ner i berget. En guide delade upp oss i två grupper, 30 minuter per grupp. Hela grottan har en plan yta av cement, vilket gör att personer sittande i Permobil kan via bakvägen köra igenom hela grottan. Det krävdes dock precision av våra deltagare, för att inte köra ner i vattnet. Samtliga deltagare tyckte det var en häftig upplevelse.
Torsdag 4 juli – Tio kamp och riddarspel
Helgrupp
Lagtävling är alltid återkommande på Unga Rörelsehindrades sommarläger, denna sommar är heller inget undantag. Tio-kampen består av nio olika grenar och en stor final. Fem grenar genomfördes denna dag, resterande skedde på lördagen. Deltagarna delades in i tre lag, eftersom vi är på Gotland under Almedalsveckan blev det lag Rött, Grönt och Blått. Dagens favorit gren blev Mumien. På tre minuter skulle vardera lagen klä en av sina deltagare med toapapper. Den person som visade minst mänsklig hud vann. Lag Grönt tog hem segern och deras mumie fick agera modell under några minuter. Efter en kall lunch på Ekängen drog alla på lägret till Lojsta slott för att se på ett autentiskt riddarspel från 1000 – talet. Ståtliga riddare och så klart kvinnor i nöd. En av riddarna valde ut en ungmö från vår grupp, vilket såklart skapade ännu mer jubel. Efter flygande eld pilar, klingade svärd och ståtliga hästar åkte samtliga nöjda och belåtna hem till Ekängen.
Fredag 5 juli – Almedalen och stadsvandring
Grupp 1: Vuxna
Vår grupp åkte in lite senare till Visby för att börja dagen med en stadsvandring, Gotlands botaniska trädgård besöktes samt en tur runt ringmuren med en guide som berättade des historia betydelse för Visby. Efter lunch delades vi upp I två grupper. Den andra gruppen fortsatte mot ekängen medans vi fortsatte mot Almedalens alla aktiviteter. Seminarium besöktes för att senare efter middagen lyssna på folkpartiets tal I Almedalen 2013. Vi var tillbaka ganska sent och ganska slut efter dagens bravader.
Grupp 2: Ungdomar
På fredagen dags för en gemensam stadsvandring. Grupp två var första gruppen att åka in till Visby och lämnade Ekängen efter frukost. Väl framme fick deltagarna gå runt på egen hand för att efter lunch återsamlas med grupp ett. När grupperna var enade fick vi en guidad tur runt om i Visby. Guiden berättade om allt ifrån Gotlands botaniska trädgård och rosor till Visbys ringmur och dess historia. Därefter åkte grupp två till Ljugarns strandpromenad för att ta en fika och se mer av naturen som omgav oss. Efter den långa dagen tog bussen oss tillbaka till Ekängen där middag och filmkväll väntade.
Lördag 6 juli – Burgviks marknad, final i 10 kamp och avslutningsfest
Helgrupp
Under förmiddagen åkte båda grupperna till Burgviks marknad. Dock blev båda grupperna inte positivt överraskade. Marknaden bestod endast av 14 olika stånd, samt ett par små matställen. Alla fick mat i sig, men ville snabbt åka hem till Ekängen. Marknaden stängde redan 14.00, vilket gjorde att många fick vänta läge innan hemresan till Ekängen blev av.
Samtliga kom hem innan kvällsmaten.
Kvällen väntade dock härnäst med grillning och final i tio kampen. Samtliga uppskattade maten väldigt mycket, alla var laddade till tänderna inför finalgrenarna i tio kampen. Favorit grenen blev ”Var är sockret?”. En från vardera lagen, ska på fem minuter få upp så många sockerbitar ur en skål full av mjöl. Lag med flest sockerbitar vinner. Grenen inleds genom att doppa huvudet i vatten, vilket resulterar i att man blir extremt kletig av mjölet. När vinnaren av grenen korades utbröt ett mjölkrig. På tio minuter hade i stort sätt alla fått mjöl på sin kropp, skratten ville inte ta slut. Äntligen var det dags för finalen med grenen ”Det högsta tornet”. Allt material från nio föregående grenar har de tre lagen till sitt förfogande. På fem minuter ska man bygga ett så högt torn som möjligt, tornet måste kunna stå upp när tiden tar slut. Det torn som står stabilt och är högst vinner. Efter en jämn final lyckades lag rött ta hem vinsten.
Natten avslutades med sedvanligt tradition, fest med hög musik, dricka och snacks. Sen men inte minst den klassiska frågesporten, om alla personer och händelser under lägret. Prisutdelning för vinnarna av tio-kampen får icke glömmas. Festen tystnade först efter midnatt.
Söndag 7 juli – Utvärdering och hemresa
Helgrupp
Det märktes tydligt vem som hade varit uppe längst under natten, jobbigaste morgonen för alla. En stor tystnad fanns över alla deltagarna, medhjälpare och personliga assistenter. Alla kände en irriterande sten i magen. Trots allt strul med färdmedel och mat under veckan påpekade många deltagare att de hade haft extremt roligt hela lägret. En del tycket att lägret hade varit för kort. Utvärderingen av lägret skedde i Ekängens matsal. Samtliga deltagare och medhjälpare fick fylla i formulären. Tio-kampen och riddarspelet hade uppskattats mest under hela veckan. Klockan 16.00 gick sista bussen till båt terminalen i Visby, deltagarna och förbundet Unga Rörelsehindrade ser fram emot nästa års sommarläger.