Ingen assistansersättning vid försenad räkning

Ingen assistansersättning vid försenad inbetalning. Det meddelade Försäkringskassan för några veckor sen. Enskilda personer kan nu riskera att bli skyldiga flera hundratusen kronor, skriver Nora Eklöv.

Det handlar om en insats som är beviljad, utförd och korrekt redovisad. Men en försenad inbetalning för enskild person innebär ingen assistansersättning, det meddelande Försäkringskassan för några veckor sen. En enskild person riskerar nu att bli skyldig sin anordnare flera hundratusen kronor. Det är helt orimligt.

En månadsräkning har ofta ett värde på över 200 000 kronor. Ingen assistansersättning från Försäkringskassan innebär alltså att vi som anlitar assistansbolag kan, på grund av tillfälligheter, bli skyldiga den summan.

Frågan som omedelbart kommer fram är: hur vet jag en räkning för utförd assistans har lämnats in för att Försäkringskassan ska anse den som inkommen till myndigheten? Försäkringskassan har idag inget system för att skicka bekräftelse, eftersom Försäkringskassan normalt inte bekräftar inkomna handlingar utan den som skickar in underlag gör det på egen risk. 

Det är inte ett särskilt hållbart system. Tillfälligheter kan leda till stora konsekvenser. Försäkringskassan roll borde vara att garantera individens trygghet. Inte göra personer till kronofogdeärenden på grund av en dags försenad räkning. Det är orimligt att hårddra reglerna som bara kommer bidra till att enskilda individer drabbas väldigt hårt.

Försäkringskassan finns till för alla människors lika rätt till en ekonomisk stabil vardag. Därför måste de också kunna garantera detta.

Nora Eklöv

Ledamot, Unga Rörelsehindrade