Fredagsbloggen – Ställa grupper mot varandra

 

Assistans är ett måste för att många personer med funktionsnedsättningar ska klara av livet. Det handlar om att kunna äta, gå på toaletten, duscha etc. Men det handlar också om att kunna sköta sin andning via till exempel respirator, få hjälp med sondmatning, ha vård vid epilepsianfall och andra behov som handlar om liv och död.

Men detta tar inte politikerna på allvar. Istället för att stärka våra rättigheter så skärs de ner. Dagligen blir personer som är i behov av assistans av med sina liv, och blir levande döda. Tänk dig, att du blir helförlamad och inte får hjälp till exempel. En olycka kan även hända en politiker, men det är som bortblåst i sina tankegångar.

Enligt vissa politikers uttalanden skärs assistanstimmar ned för att ge nyanlända hjälp. Jag anser att uttalandena är otroligt fel, som att man tycker att när jag driver min kamp för min och mina medmänniskors skull, så driver jag också en motkamp mot nyanlända. Men det stämmer inte.

Grupper som redan är utsatta i samhället ställs mot varandra. Man skära ner och prioriterar om gällande levande ting. Vilka människor är viktigare än andra?

Ingen människa är mer värd är någon annan. Det är otroligt fel att vi och nyanlända ställs på en våg där makthavarna bestämmer vikten. Jag undrar hur de resonerar och kommer fram till detta beslut. Sitter de vid en Whiteboard med en plus- och minuslista? Kör de ole-dole-doff?

Makthavarna spelar rysk roulett med våra liv.

 

Natalie Eriksson Ahlgren
Opinionsbildare