Fredagsbloggen – Slå hål på myter om sex!

“Kan du ha sex?” och “hur har du sex?”. Dessa frågor är det inte helt sällan man får som ung och funktionshindrad. Att vi med funktionshinder, speciellt vi som använder rullstol, varken skulle vilja eller kunna ha sex är den vanligaste och konstigaste fördomen. En fördom och en myt som vi i Förbundet Unga Rörelsehindrade vill slå hål på.

I dagens samhälle betraktas alla oavsett läggning och kön som sexuella, alla förutom vi med funktionshinder. Varför ska det, bara för att bara för att våra kroppar inte är som alla andras, också göra oss till asexuella?  Hur många med glasögon har sex? Hur många med ADHD har sex? Kan de som stammar ha sex? Dessa är också åkommor som gör saker lite svårare, men de är det ingen som frågar om deras sexliv. Precis som att personer med synnedsättning inte låter deras glasögon hindra dem från att ligga, på samma sätt låter inte vi våra rullstolar stoppa vårt sexliv.

 

Förutom rena fördomar finns det även ett par myter som vi vill slå hål på:

  1. ”Det är svårare för de med funktionshinder att ha sex.”

Fysiskt, nej. Vi, precis som många andra, hittar vårt sätt att ligga på. Inget ligg är sig likt för någon. Är man i ett förhållande kan funktionshindret även vara en krydda då man måste kommunicera fram ett bra sexliv. Det också finns många hjälpmedel för att kunna ha sex. Så nej, det är inte svårare för oss att ligga.

  1. ”De med funktionshinder måste vara extremt kära för att vilja ha sex.”

Det beror på från person till person, precis som med de utan funktionshinder. Men såklart vi också kan ha one-night-stands. Vi har också sexuella behov och känner lust som andra. Att ligga för oss betyder inte alltid något kärleksfullt utan vi kan också vara kåta och bara vilja ha sex.

  1. ”Kuken måste vara i fittan för att det ska räknas som sex.”

Ja, om sexets budskap är att skaffa barn så måste kuk och fitta vara inblandat. Men om man bara vill ha det lite gött behövs det inte. Vi menar, har inte vissa tjejer sex med varandra? Jo, och det är det ingen som ifrågasätter. Det är bara du som bestämmer vad som är sex för dig.

 

Den här här frågan om sex hos oss med funktionshinder är lite av tabu. Men något måste göras, vi måste upplysa samhället om att alla som är i den åldern som man har sex är sexuella. Samtidigt måste det bli enklare att få information och hjälp att hitta rätt hjälpmedel som underlättar vid sex. I den tidiga tonåren finner många av våra medlemmar att sex är någonting som är skrämmande, just för att ingen vågar ta upp eller informerar om det. Att ha sex är naturligt, att inte ha sex är också naturligt.

 

Natalie Eriksson Ahlgren
Opinionsbildare