Google satsar på tillgänglighet

Google satsar på tillgänglighet. 20 miljoner dollar ska bland annat utveckla open source rullstolar och keyboards du kan styra med ögonen.

Bild: Impact Challenge | Disabilities

Dags att bygga en mer tillgänglig värld

Google satsar på tillgänglighet. 20 miljoner dollar ska bland annat utveckla open source rullstolar och keyboards du kan styra med ögonen.

Genom sitt projekt ”Google Impact Challenge: Disabilities” vill Google uppmuntra entreprenörer och företag att skapa en mer tillgänglig värld för personer med funktionsvariation.

Googles satsning involverar 30 olika organisationer och sträcker sig över 50 länder. Det är fem områden som är i fokus: utbildning, kommunikation, självständighet, arbetsmarknad och tillgänglighet.

Björn Häll Kellerman hoppas att den svenska start-up scenen inspireras av projektet.

– Det är mycket pengar som går till 30 duktiga och viktiga organisationer. I Sverige har vi också en väldigt framåtanda när det kommer till teknik och it. Jag hoppas man lär sig från Google och dessa organisationer och gör liknande satsningar.

20 miljoner dollar bara i år

Totalt är det ca 20 miljoner dollar som Google kommer dela ut till organisationernas projekt. Projekten kan i sin tur röra sig allt från open source el-rullstolar till keyboards som du kan styra med ögonen. Google tror att genom att snabba på utveckling inom teknik och it kommer personer med funktionsvariation att gynnas.

Google Impact Challange är ett av företagets sätt att bidra med förändring i världen. Birgitte Hoyer Gosselin är projektledare för satsningen.

– Vi vill använda vår globala röst för att försöka sprida dessa inovationer till fler människor, säger Birgitte till Wired.