Efter Unga Rörelsehindrades kampanj berättar Sven-Göran Malm, huvudredaktör för Svenska Akademiens ordlista, nu att funkofobi kommer vara med i nästa års upplaga.
Det har varit stort engagemang kring Unga Rörelsehindrades kampanj att få in ”funkofobi” i Svenska Akademiens ordlista. Tusentals personer har delat kampanjen, pratat om funkofobi och skickat mejl till Peter Englund. Efter ett par veckors aktivitet berättade Sven-Göran Malm, huvudredaktör för Svenska Akademiens ordlista, för Unga Rörelsehindrade att ”funkofobi” kommer finnas med som ett ord i 2015 års upplaga av SAOL. Johanna Andersson, ledamot i Unga Rörelsehindrade, har varit ansvarig för kampanjen.
– Att få med funkofobi i SAOL är otroligt viktigt. Det är ett erkännande att förtrycket och fördomarna mot oss med funktionsvariationer finns. Nu kan vi på riktigt börja prata om fördomarna som trycker ned oss.
Efter att Sven-Göran Malm i radioprogrammet Nordegren & Epstein tillkänna gett att funkofobi nu kommer vara med 2015 års upplaga av SAOL, började nyheten sprida sig snabbt på sociala medier. I radioprogrammet var även Johanna Andersson med och pratade om ordets betydelse.
– Funkofobi är fördomar mot personer med funktionsvariationer. För många är vi bara cp. Om vi ska slå hål på fördomarna så måste vi börja prata om dem. Vår kampanjs mål är att få så många som möjligt att prata om de fördomar som finns mot personer med funktionsvariationer. Det har vi lyckats med.
Hemsidan funkofobi.se kommer fortsätta att finns kvar som ett verktyg för att motverka funkofobi. Där kan du anonymt berätta om dina erfarenheter av funkofobi. Instagramkontot funkofobi kommer även finnas kvar som ett diskussionforum.
– Vi kommer fortsätta att slå hål på fördomar mot personer med funktionsvariationer, säger Johanna Andersson. Samhället måste sluta behandla oss som patienter och börja ses oss som medborgare.
Mera läsning