”Jag har mycket att säga och mycket jag vill ändra”

Nora

Jag heter Nora och är 19 år och bor på Öland. Jag kandiderar som valberedningens förslag till ledamot i förbundsstyrelsen.

Jag har bott på Öland större delen av mitt liv. Efter gymnasiet började jag läsa statsvetenskap och bestämde mig för att jag skulle bli journalist. Det kom inte som en chock. För jag har mycket jag vill säga och mycket jag vill ändra.

Sen sommaren 2014 har jag varit medlem i Unga Rörelsehindrade och mitt arbete har mest gått ut på att få igång en ny region här i Småland, Kalmar och Ölandstrakterna. Jag driver även våra frågor i dessa trakter. Och sen förra året leder jag även förbundets politiska arbete när det kommer till personlig assistans.

Annars är jag sedan valet 2010 aktiv i Miljöpartiet och ungdomsförbundet Grön Ungdom. Jag har varit språkrör och vice ordförande för lokalavdelningen i Kalmar för Grön Ungdom men nu valt att gå tillbaka till styrelseledamot, i regionavdelningen är jag kassör. Jag är styrelseledamot i Miljöpartiet Mörbylånga på Öland och sitter även som ersättare i Kommunfullmäktige. Så jag har en rad erfarenheter av det politiska arbetet som krävs för en ledamot i Unga Rörelsehindrade.

Jag brinner för frågor inom tillgänglighet, färdtjänst, personlig assistans och LSS då det är någonting som jag och många andra påverkas av dagligen. Det finns stora brister i hur systemet fungerar inom LSS. Idag verkar det som att kommun och Försäkringkassan ser LSS som en förmån och inte som en rättighet, vilket är fel.

Som ledamot i styrelsen för Unga Rörelsehindrade skulle jag vilja påverka funktionshinderpolitiken genom att uppmärksamma de hinder som många möter i samhället samt de rättigheter som finns men som idag inte är självklara för alla. Jag tror att man kan förändra genom att komma med förslag och lösningar när man pratar med politiker och föreningar. Tror också på att driva opinion i ämnet, skriva debattartiklar om funktionshinderpolitik och olika sorters funkofobi.

Läs mer

Björn Häll Kellerman kandidatur till ordförande

Johanna Andersson kandidatur till ordförande

Förbundsmötet 2015