Wallner: – Vi behöver och förtjänar politiker som är kompetenta i lika rättigheter

För en månad sedan berättade jag om det fantastiska tal jag hörde integrationsminister Erik Ullenhag hålla om människosyn och vilket samhälle vi vill ha. Det var också då han tillkännagav att de fyra regeringspartierna för första gången är eniga om att återkomma till riksdagen med ett lagförslag om bristande tillgänglighet som diskriminering, något ministern menade är att se som en delseger för Torsdagsaktionen.

I lördags hade jag glädjen att lyssna till ännu ett fullkomligt lysande tal med ideologiska och tydliga funktionshinderpolitiska ställningstaganden. Denna gång var det Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner som invigningstalade vid Unga Rörelsehindrades förbundsmöte.

Anders Wallner pratade om normkritik och lika rättigheter, om att tiden är över då vi som sticker ut ska behöva avvakta andras reaktioner och att vi istället ska våga vara stolta över att sticka ut. Han var tydlig med att normkritik är en kompetensfråga och konstaterade att när den kompetensen brister så brister respekten för människan.

Han tog också upp debatten om studentbostäder och rösterna som höjs för sänkta krav på tillgänglighet och användbarhet och menade att när vi börjar nalla på grundläggande principer så är det både bakåtsträvande och osmakligt. – Jag vill ha ett samhälle där alla har lika rättigheter, det spelar ingen roll om dörren är lika bred för alla och den inte är tillräckligt bred för alla. Vi behöver och förtjänar politiker som är kompetenta i lika rättigheter.

Avslutningsvis gav han Unga Rörelsehindrade fyra tips:

Våga välja att vara stolta!
Var solidariska med varandra.
Bedriv valrörelse – lämna inte det åt partierna.
Engagera er partipolitiskt – politik är alldeles för viktigt för att överlåta åt politikerna!