Uttalande: Nazistdemonstrationen i Göteborg

På lördag demonstrerar Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, i Göteborg. Demonstrationen kommer att ske i samband med bokmässan. Förbundet Unga Rörelsehindrade ställer sig starkt emot att nazistiska och rasistiska grupper som NMR, tillåts att demonstrera. Detta på grund av de vidriga åsikter och handlingar som gruppens ideologi förespråkar. Precis som HBTQ-personer, judar och romer har personer med funktionsvariationer varit måltavla för nazistisk förföljelse.

Rasister, nazister och deras främlingsfientlighet har återigen vuxit i styrka den senaste tiden och blivit mer accepterade på grund av att att många inte vågar bemöta dessa åsikter eller ens tar dem på största allvar.

När människor omkring en börjar prata främlingsfientligt är det väldigt lätt att man blir tyst. Man är inte alltid säker på hur man ska argumentera emot eller blir förvånad över att den man trodde att man kände väl uttrycker vidriga åsikter. Då är det ändå väldigt viktigt att vara tydlig med att man inte håller med, att man inte tolererar fientlighet och hat. Att man inte är rädd för att säga tydligt att man tycker att det är viktigt att alla ska få leva som de är och vara som de är, för att det är viktigt för demokratin i samhället och för samhället i sig. En sak till som är viktig är att tala öppet om vad främlingsfientlighet är för något – att det är hat. För vi ska aldrig acceptera rasism och nazism, inte ens lite.

 

“Den stora tragedin är inte de onda människornas ondska, utan de goda människornas tystnad.”                     – Martin Luther King

 

Förbundsstyrelsen