Tankar inför Almedalen 2012

Packar materialet som ska med till Almedalen.

Funderar och spekulerar kring vad partiledarna kommer ta upp i sina tal i år. Förväntar mig att personer med funktionsnedsättning kommer nämnas i betydligt högre omfattning än tidigare. Vissa år har resultatet varit noll, det vill säga ingen av talarna har med ett ord låtsats om denna stora medborgar- och väljargrupp, trots traditionen att räkna upp olika ”grupper” vars röster man vill vinna.

Arbetslinjen är ju den heta frågan och här kan man inte bortse från den låga sysselsättningen bland oss. Assistansen har varit och är het och aktuell både i våra medlemmars liv och i medierna. Utifrån att frågan om bristande tillgänglighet som diskriminering äntligen kommit upp på den politiska dagordningen ser jag inte hur vare sig FP, MP, V eller S kan bortse från den i sina partiledartal.

Är stolt över att DHR även här banade väg. Får av Britt Jakobsson, före detta förbundsordförande för DHR, veta att första gången DHR deltog i Almedalen var 1985 då Kerstin Denkert var förbundordförande. – Det var ju inte politikervecka på samma sätt som nu, men Olof Palme höll alltid sina sommartal på Almedalen och då ville även DHR föra ut sitt budskap där, berättar Britt.

Därefter var det uppehåll fram till 2002. Det var min företrädare Karin Westlund som då inledde det som nu blivit en tradition, att DHR finns med för att bevaka och höras vid årets stora politiska mötesplats. 2002 och åren som följde var vi princip ensamma från funktionshinderrörelsen. Nu är vi många organisationer som finns på plats – vi är en faktor att räkna med och vi är definitivt synliga i vimlet, på seminarierna och i debatterna.

Detta år ska bli extra spännande då vi i början av veckan – via vår och Unga Rörelsehindrades påverkanskurs – har extra många aktivister på plats. Ser fram emot att få träffa och arbeta tillsammans med deltagarna under tisdagen.