Sommargården

 Mättinge, Västerljung

8 – 15 juli 2012

Grillning vid havet

 

Dagbok

Skriven av Björn Jönsson

Lördag 7 juli – Medhjälparutbildning

Förbundet Unga rörelsehindrade har aldrig anordnat ungdomsläger på Mättinge i Västerljung förut. Mättinge ligger ett par mil utanför Trosa, mitt ute i skogen. Var stora problem för båda ledare och medhjälpare att hitta rätt. Trots förseningarna var alla samlade en stund innan middagen som serverades klockan 18.00. Därefter en genomgång av förbundets medhjälparmanual med alla närvarande. Detta skedde i husets idrottssal. Tystnadsplikts avtalen skrevs under av alla medhjälpare.

 

Söndag 8 juli – Deltagarna anländer

Våra första deltagare anlände kring lunch, dock ett par timmar innan än vad som stod på lägrets schema. Dessa scheman hade alla anmälda deltagare fått hemskickade en vecka innan.  De sista anlände senare på eftermiddagen. Vi var nu totalt 23 personer samlade. Genomgång av schema och annan praktiskt information skedde i Mättinges idrottssal. Inga övriga frågor på informationen dök upp.

Därefter gick deltagarna tre och tre en tipsrunda på 13 frågor samt en utslags fråga. En del frågor var väl gömda i områdets fina skogsmiljö. Tipsrundan var mycket uppskattad. Vädret var inte jättestabilt, blåste väldigt mycket då Mättinge ligger knappt 200 meter från Östersjön.

Detta ledde till en del problem, tog tid att tända elden till grillningen. Till allas lättnad lyckades vi till slut.

 

Måndag 9 juli – Tekniska museet

Bussresan från Mättinge till Tekniska museet var väldigt kort. Vi var på plats strax innan 14.00. En lite försening på grund av trafikstoppning. Ingen av deltagarna hade varit på Tekniska museet förut. Delade känslor fanns inför besöket, några deltagare var väldigt intresserade av experiment och teknik. Andra var det inte. Samtliga gick ändå igenom alla våningar som fanns i byggnaden. Det som uppskattades mest var 3D biografen som berättade om vulkaner. Det unika var att stolarna man satt i rörde sig efter bilden. De rörde sig åt alla möjliga håll och helt plötsligt fick man vatten i ansiktet. Mycket uppskattat.

Kvällen avslutades nere i biosalen på Mättinge. En stor projektor. Filmen Mästerkatten visades. Det som försvårade för en deltagare var att filmen inte hade svenskt tal.

 

Tisdag 10 juli – Femkamp

Dagen inleddes med bad. Mättinge har enbart en liten inomhusbassäng. Självklart även havet. Enbart två ungdomar badade inomhus. Resterande ville inte bada. De spelade sällskapsspel, upptäckte skogsområdet eller spelade Nintendo Wii.

Efter lunchen var det dags för femkampen. Tre tävlingar genomfördes. Deltagarna delades upp i två lag. Först ut var klassikern kubb. De lag som tagit ner motståndarnas pjäser i bäst av tre omgångar vann. Därefter väntade bollstafett. Även här bäst av tre omgångar. Deltagarna bar via en sked en boll, därefter skulle man köra en bana gjord av koner. Sista tävlingen för dagen var en hinderbana. Samtliga deltagare körde hinderbanan två gånger. Resultatet baserades inte på de snabbaste tiderna, utan tidsdifferensen mellan båda tiderna deltagarna körde på. De vinnande laget hade 20 sekunder mindre i tidsskillnad än det andra laget.

Dagens avslutades med fri aktivitet. Förutom användandet av datorer och tv spel, skapade medhjälparna tillsammans med några deltagare sällskapsspelet Med Andra Ord. I detta spel spelar man i lag, två i varje. Varje lag får ett ord på en lapp, tex gräs. Då är det upp till en i laget att beskriva detta ord för sin lagkamrat. Svarar man rätt får man poäng.

 

Onsdag 11 juli – Kolmården

Dagen inleddes inte med frukost utan med brunch. Som vanlig frukost fast med omelett, bacon och prinskorv. Även denna bussresa gick fort, igen försening denna gång. Kolmården

var ett mycket stort område, vi var väldigt glada att ingen av deltagarna använde sig av en manuell rullstol. Miljön bestod av gigantiska backar. Under vårt 5 timmar långa besök hann alla gå igenom hela parken. Favoriten blev snabbt safari linbanan. Till mångas förvåning gick det hur lätt som helst för alla elrullstolar att köra upp i linbanans korgar. Alla fick även gå först i kön, vi blev insläppta bakvägen. Det enda som fungerade mindre bra denna dag, var vår middag. Samtliga restauranger fanns inne på djurparkens områden, de bord som fanns var allt för små. De som vanligtvis kunde äta själva fick hjälp av medhjälpare och personliga assistenter. Löst sig utan alltför stora problem.

Torsdag 12 juli – Olle Waller

Föreläsning Olle Waller

Våra erfarenheter av olika föreläsare på ungdomsläger har bemötts med skeptiska tankar från lägerdeltagarna. Påminner för mycket om skolan. Temat för föreläsningen var sex och samlevnad. Alla deltagare var närvarande. Under föreläsningen fick alla ställa en fråga som rörde ämnet. Till mångas förvåning skrevs det många frågor. Olle Waller fick igång väldigt aktiva diskussioner trots att många av deltagarna tyckte att ämnena var pinsamma och ibland komiska. Det enda negativa som framstod var att Olle Waller enbart pratade allmänt om ämnet, inte om hur det kan vara för personer med funktionsnedsättning.

Kvällen avslutades med spelafton. Här användes spelet Med Andra Ord som medhjälpare och deltagare skapade tidigare i veckan. Alla på lägret spelade i flera timmar. Mycket skratt.

 

Fredag 13 juli – Båtfärd

Mättinge har tillgång till en anpassad motorbåt. Enkelt för tunga elrullstolar att köra på utan allt för stora bekymmer. Vaktmästaren körde motorbåten i två omgångar. Vädret var mycket bra, solen sken. Båda grupperna fick åka 45 minuter var. För många var det första gången man åkte motorbåt. Det märktes att aktiviteten uppskattades.

Under hela eftermiddagen var det bad. Deltagarna badade i inomhusbassängen, några använde bubbelbadet och använde bastun. Mättinge har även en badtunna utomhus. Dock tar det över fyra timmar innan den är varm. Värmer den med hjälp av ved. En av deltagarna hade börjat förbereda badtunnan under förmiddagen, deltagaren sken som solen när första doppet närmade sig.

Kvällen avslutades med filmen Real Steel. Deltagarna fick rösta fram filmen. Återigen fanns det inget svenskt tal. Deltagaren som inte kunde se filmen gick och bastade istället.

 

Lördag 14 juli – Party

Lägrets sista heldag. Det var dags för femkampens två sista tävlingar. Först ut var Marshmallows. Deltagarna stoppade så många marshmallows man kunde i munnen. Därefter skulle man titta på sin motståndare och säga ” Jag är jättesöt” och ” Jag älskar dig”. Bäst av tre om gångar. Skratten ekade genom hela området, alla tyckte det var extremt roligt.

Den stora finalen. Båda lagen fick 30 små bokstäver framför sig. Med hjälp av ledtrådar som medhjälparna gav dem skulle man bilda ett ord. De lag som hade vunnit flest av föregående tävlingar fick börja 30 sekunder före det andra laget. Det vinnande ordet var ”linbanesafari”.

På kvällen var det dags för den traditionella festen. Idrottssalen blev full av musik, ballonger och popcorn. Alla fick önska en låt via Spotify. Medhjälpare och deltagare dansade fram till midnatt. Festen avslutades med frågetävling om musik. Diverse låtar spelades upp, den person som först skrek namnet på musikgruppen fick poäng. Dock var inte kvällen över, många deltagare fortsatte att umgås till sent på natten.

 

Söndag 15 juli – Hemresa

Det märktes tydligt vem som hade varit uppe längst under natten. Någon sov medan andra hade varit uppe hela natten. Orkade knappt hålla ögonen öppna. Det var en stor tystnad över alla deltagarna, medhjälpare och personliga assistenter. Alla kände en irriterande sten i magen. Alla hade hemlängtan samtidigt som man ville stanna kvar. En del tycket att lägret åter igen hade varit för kort. Utvärdering av lägret skedde i idrottssalen. Samtliga deltagare och medhjälpare fick fylla i en utvärdering. Klockan 16.00 hade samtliga åkt hem. I väntan på nästa års sommarläger.

Gruppfoto Sommargården