Slå ihop OS och Paralympics!

 

 

 

Slå ihop OS och Paralympics

Sport är sport, oavsett hur kropparna fungerar. Det handlar om rättvisa. Att vi med exempelvis rullstol skulle spela i samma handbollsmatch är fysiskt omöjligt. Men att vi ska skiljas åt i två olika event är onödigt och exkluderande, därför bör OS och Paralympics slås ihop, skriver Natalie Ahlgren på debattsidan i dagens Metro (7/9).

OS ska vara en fest som är för alla, ett arrangemang som ska föra samman världens länder och kulturer. Ett event som ska ”bring people together”, förutom oss med funktionsnedsättningar. I dagens samhälle är det mycket ”vi och dom”- tänk. Om man fått sin funktionsnedsättning vid födseln är utanförskapet något som blir inpräntat i våra huvuden från början.

Vi som lever med funktionsnedsättningar blir jämt sedda som en enhetlig grupp. Våra vänner ska ha funktionsnedsättningar, våra partners ska ha funktionsnedsättningar, vi ska gilla samma saker och så vidare. Vi blir jämt jämförda med andra och aldrig sedda som enskilda individer. Jag känner till exempel många som inte vågar gå på Allsång på Skansen eftersom det anses vara en ”funkisgrej”. Även jag har haft den känslan, att jag aldrig blir sedd som Natalie utan som Natalie i rullstol. Jag lever ett liv som jag vill leva men så fort folk ser mig på krogen eller när jag tar tunnelbanan från jobbet häpnar folk. Om man har en funktionsnedsättning finns det saker vi inte ska göra enligt normen. Vi ska inte festa, ha sex, jobba eller leva som vem som helst. Vi placeras i ett fack och det bidrar OS tyvärr till.

OS och Paralympics borde vara ett och samma evenemang och inte två olika. Sport är sport, oavsett hur kropparna fungerar. Det handlar om rättvisa. Att vi med exempelvis rullstol skulle spela i samma handbollsmatch är fysiskt omöjligt. Men att vi ska skiljas åt i två olika event är onödigt och exkluderande.

Paralympics får dessutom inte alls lika stor uppmärksamhet som OS. Medan OS får en egen tidning, synas på löpsedlar och sänds 2000 timmar i tolv svenska kanaler får Paralympics 250 timmar och knappt någon uppmärksamhet alls. Det är fel, helt fel. Paralympics är ett jättebra tillfälle att uppmärksamma funkofobi och öka kunskapen om oss i hela världen, och det tillfället måste tas.

OS och Paralympics bör slås ihop för det handlar om exakt samma sak – en sportfest som förenar länder. Att slå ihop de två evenemangen skulle bidra till att klyftan mellan oss med funktionsnedsättningar och de utan skulle minskas. Det skulle visa att alla oavsett kön, sexuell läggning, hudfärg, kultur och funktionsförmåga är exakt lika mycket värda och att alla är människor.

 

Natalie Eriksson Ahlgren

Opinionsbildare på Förbundet Unga Rörelsehindrade

Läs mer av Natalie på hennes blogg.