Om TV4:s ”Vinnarskallar”

Foto: Linnea Bengtsson

Spännande med nya TV4-programmet ”Vinnarskallar” som kommer vara som någon sorts funkisvariant av Superstars/Mästarnas mästare. Dock bekymrad över TV4:s beskrivning av programmet där det står att tittarna ska få ta del av deltagarnas ”gripande” berättelser… 

”Tycka synd om-TV” är jag inte mycket för, oavsett vilka det handlar om, men jag blir ändå irriterad när jag tänker på det. Hur svårt ska det vara att framställa personer med funktionsnedsättningar som människor? Jag menar, alla har vi väl gått igenom något i livet som kan anses som ”gripande”, men det är bara när det handlar om funkisar eller svårt utsatta, som den typen av ord/begrepp används. 

Sen finns det ju såklart andra sidan av myntet där man kan diskutera hur bra (eller inte) det är att (i princip) enda gången personer med funktionsnedsättning får vara med på TV (eller i andra medier) så är det bara supercrips som visas, d.v.s. de som framställs som att de klarar vad fan som helst, trots sin funktionsnedsättning. 
Inte meningen att låta bitter, eller jo kanske lite… Men vafan vet jag, det kanske blir ett kanonprogram, även om jag är en aning skeptisk. 

Oaktat detta ska det bli kul att se flera kända ansikten i programmet!

Anton Boström
FS-ledamot