Nu vänder den mörka tiden

Julhälsning. Så går ett av de märkligaste åren i allas våra liv mot sitt slut. En annorlunda julledighet närmar sig och med den vaccinet. Björn Häll Kellerman skriver inför helgerna.

När vi stängde 2019 och gick in i detta nya decennium såg allt annorlunda ut. Jag skulle snart trappa ner mitt uppdrag och successivt lämna över stafettpinnen. Ett verksamhetsår fullt av arrangemang låg framför oss och skulle planeras. Ett nytt år och ett nytt årtionde låg ganska oskrivet framför oss. Så kom mars. Världen, i vilken även vårt förbund ingår, började stänga ner när det nya coronaviruset började spridas.

Björn Häll Kellerman Foto: Daniel Ivarsson

Till sommaren borde det hela dock vara överstökat. Jo men visst … Sommaren och hösten kom och gick, utan att något på den fronten förändrades avsevärt till det bättre och nu står vi här i den mörkgrå midvintern och kikar, inte utan oro, fram mot ett år till med stängda samhällen och ovisshet, sjukdom och kanske sorg … Smittotalen ökar och en vård som redan innan pandemin var hårt pressad utsätts nu, i region efter region, för sin kanske värsta utmaning någonsin. Vaccinet är visserligen på väg men inte ens det kommer att innebära en mirakelkur och det kommer att dröja tills vi kan sätta sprutor i de flesta svenskars överarmar. Det blir ett tufft år till men vi har inget annat val än att orka, lite till, en dag i taget …

Inte heller på förbundsnivå blev 2020 som det var tänkt, varken för mig eller för förbundet i sig. Omflyttningen i förbundsstyrelsen var så klart ingenting som någon av oss hade önskat eller hoppats på men tyvärr ansågs den nödvändig … och att vår generalsekreterare valde att följa sin dröm mitt i en pandemi och mitt i en mandatperiod var förstås inte vårt drömscenario men heller absolut ingenting att ifrågasätta. Under hösten har vi kommit igång igen och en bit in på det nya året inleder vi på allvar ett försök att engagera fler av våra medlemmar (men först och främst våra lokala förtroendevalda) i förbundets arbete och utveckling.

Förbundet har i år tappat en stor del av sina medlemmar. Kanske inte så konstigt med tanke på att hela livet har stått på paus för de flesta av oss. Men det finns fortfarande lite tid att stanna kvar som medlem! Gå in här, uppdatera ditt medlemskap och se till att avgiften kommer in senast på nyårsafton, så löser det sig! Är du mot förmodan inte medlem ännu, blir du det enkelt här! Betalar du in avgiften (som du får i ett mejl från mig) senast på nyårsafton, får du även 2021 på köpet*!

Ikväll hoppas jag blir inledningen på åtminstone en liten tid av ro och tankar på annat för dig som läser detta. Nu vänder den mörka tiden i naturen och håller vi bara ut vänder det snart till lite ljusare tider även i våra sinnen. Det blir en tid till med tuffare villkor än vanligt men en dag kommer saker och ting att vara lite mer som förr igen. Jag har ett par dagar till att jobba men sen stänger kansliet och jag till dörren ett tag och laddar upp våra krafter litegrann. Den 11 januari 2021 är det en vanlig måndag igen och då är vi tillbaka. Helt lediga är vi dock inte, utan håller så klart koll på vad som händer därute, och det går alltid att mejla både mig och kanslichef Bia Holm, även om det kan dröja lite innan vi svarar.

Med hopp om ett par goda helger och en så fin övergång som möjligt till det nya året,

Björn Häll Kellerman
Tillförordnad förbundsordförande
bjorn.hk@ungarorelsehindrade.se

* För att vara medlem 2021 måste du vara född 1989 eller senare