Knivattacken i Japan

Uttalande med anledning om knivattacken i Japan.

Foto: Madeleine Martinsson

UTTALANDE

Sent igår kväll nåddes världen av beskedet om ännu ett vansinnesdåd, denna gång riktat mot personer med funktionsvariation på en institution strax utanför Tokyo i Japan.

Under dagen har vi fått uppgifter om vad som har hänt. En tidigare anställd på boendet gick mitt i natten in till de sovande boendena och mördade minst 19 av dem brutalt med kniv.

Dödssiffran kan komma att stiga, då flera är livshotande skadade. Mannen satt i vintras, enligt uppgifter, omhändertagen av myndigheterna efter att ha uttryckt grova funkofoba ståndpunkter i ett brev till talmannen i det japanska parlamentets underhus. Efter dådet inatt ska han, när han självmant överlämnade sig till polisen, ha upprepat sina ståndpunkter; att personer med funktionsnedsättning som inte klarar att leva på egen hand, bör få sina liv avslutade med deras vårdgivares medgivande.

Detta är bland de värsta dåd, för att inte säga massmord, som drabbat gruppen personer med funktionsnedsättning. Det är farligt att, som vissa gjort, dra paralleller till frivillig dödshjälp för svårt sjuka personer i livets slutskede, eller till assistansfrågan. Däremot är dådet ett tecken i tiden, på enstaka eller organiserade personer med en desillusionerad syn på världen och en önskan att ”rensa ut” de ”element” som de anser stå i vägen för vägen till den ”perfekta” världen.

Vi känner efter detta en stark oro för de mörka krafterna runtom oss – må de vara högerextrema, radikalislamister, elitister eller kostymfascister. Men vi ger oss inte. Det är viktigt att vi tillsammans fortsätter kampen för de mänskliga rättigheterna, för alla. Oavsett funktionsförmåga, politisk ståndpunkt, bakgrund, sexuell läggning eller något annat. För det är bara tillsammans som vi kan garantera alla människor sina rättigheter.

Björn Häll-Kellerman
Förbundsordförande