Kampen spelar roll! Erik Ullenhag: – Delseger för Torsdagsaktionen

Fredagen den 13 september 2013 blev ett historiskt datum då integrationsminister Erik Ullenhag i går, när han talade till NHRs kongress, tillkännagav att regeringen har för avsikt att återkomma till riksdagen med ett lagförslag om bristande tillgänglighet som diskriminering!

Ministern var tydlig med att man inte är i hamn ännu. Att beskedet är historiskt är det dock ingen tvekan om då regeringens fyra partier nu för första gången är överens om att ta detta steg, under kommande år. 

I torsdags hade det gått 1028 dagar sedan remisstiden för Bortom fagert tal gick ut och det är nu 1 år och 9,5 månader sedan DHR inledde Torsdagsaktionen. Vid flera tillfällen i sitt tal nämnde Erik Ullenhag just Torsdagsaktionen och sa i NHRs intervju efter talet att aktionen betytt mycket, varit ett stöd för honom och andra som försökt driva på och att haft effekt att vi varit synliga, visat att vi finns och ställt politikerna till svars.

Turerna har varit många. Ibland har signaler kommit om att ett genombrott i förhandlingarna närmat sig, så har vi förstått att det blivit bakslag och processen har stannat upp. Senast förra veckan dementerade arbetsmarknadsdepartementet – där frågan ligger – ryktet via socialdepartementet om att frågan var död.

Jag är själv på plats på NHRs kongress här ute på Djurö dit jag är inbjuden som andre kongressordförande, tillsammans med Peter Örn som förste ordförande. Det var stort att få vara med och höra nyheten direkt då den tillkännagavs och jag är så stolt över att Ullenhag nämnde Torsdagsaktionen som bidragande till att detta steg vidare nu tas. Det visar att kampen spelar roll. Att vi kan påverka och förändra. Tack alla som deltagit! Tack alla som stått där i ur och skur, frusit och blivit blöta av regn! Tack alla som hejat på! Tack alla som spridit budskapet i sociala medier!

Ullenhags tal var mycket starkt i sin helhet. Han inledde med att tala om T4-programmet och om att det vi gör och jobbar för i grunden handlar om människosyn och om vilket samhälle vi vill ha. Exakt så är det!