Kampanj mot funkofobi

Idag har fördomar mot personer med funktionsvariationer inget eget ord. Fördomar som kan liknas med homofobi, sexism och rasism. Unga Rörelsehindrade uppmanar nu Svenska Akademin att ha med funkofobi i ordlistan 2015. 

Den psykiska ohälsan bland unga med funktionsvariationer är idag fem gånger så hög, jämfört med andra ungdomar, det visar en rapport som gjorts av Myndigheten för Ungdoms- och civilsamhällsfrågor. Den psykisk ohälsan, menar myndigheten, kan inte förklaras av funktionsvariationen i sig. Johanna Andersson, talesperson för Unga Rörelsehindrade håller med.

– Personer med funktionsvariationer blir idag förminskade till en diagnos. Istället för att ses som medborgare upplever många att de behandlas som patienter. Det är fördomar som gör att många ungdomar med funktionsvariationer idag mår dåligt.

Nu vill förbundet Unga Rörelsehindrade därför uppmärksamma den psykiska ohälsan bland unga och uppmanar Svenska Akademien att ha med funkofobi (fördomar mot personer med funktionsvariationer) i ordlistan SAOL 2015.

Idag används begreppet funkofobi flitigt av tillgänlighetsrörelsen och av personer med funktionsvariationer. På kampanjsidan funkofobi.se kan du därför skicka ett färdigskrivet mejl till Peter Englund (ständig sekreterare i Svenska Akademien) och uppmana honom att börja göra detsamma. Du kan även ge kött och blod till statistiken genom att dela en berättelse om funkofobi.

Enligt Myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällsfrågor blir nästan var tredje ungdom med funktionsvariationer mobbad eller utfryst. Samtidigt är det tre gånger så vanligt att vara missnöjd över sina kompisrelationer om du har en funktionsvariation.

– Fördomarna finns. Det vet vi. Ett första steg för att motverka fördomar är att prata om dem. Och då behöver vi kalla fördomarna för vad de är, funkofobi, säger Johanna Andersson.

Du kan läsa mer om kampanjen och psykisk ohälsa bland unga med funktionsvariationer på funkofobi.se.

Ännu mer läsning om funkofobi

Om psykisk ohälsa bland unga med funktionsvariationer (rapport från MUCF).

Enligt MUCF blir nästan var tredje ungdom med funktionsvariationer mobbad eller utfryst. Samtidigt är det tre gånger så vanligt att vara missnöjd över sina kompisrelationer om du har en funktionsvariation. Enligt MUCF uppger många ungdomar med funktionsvariationer att de inte har en nära vän. Läs mer om psykisk ohälsa i rapporten Fokus 12

Instagramkonto om funkofobi.

Gör som 5000 andra på instagram och följ konto funkofobi. Här kan du dela och diskutera berättelse om funkofobi.