Johannas blogg

Idag har jag mest tagit det lugnt eftersom jag kände att jag behövde det för att inte bli stressad. Jag njöt av solen och en kopp kaffe. Så skönt att ta det lugnt en dag också, och ta det i min takt. Jag är nämligen en person som lätt blir stressad och mår väldigt dåligt när det blir för mycket.

Jag gick idag på ett mingel med Sveriges Kvinnolobby tillsammans med några representanter från FQ, Forum – Kvinnor och Funktionshinder som arbetar för att motverka all form av diskriminering, hot och våld mot kvinnor och flickor med funktionsvariationer.

Att vara kvinna och ha en funktionsvariation i dagens samhälle är inte lätt, eftersom att man dagligen stöter på de patriarkala strukturerna och funkofobin samtidigt. Att bära på ett dubbelt förtryck är tungt. Jag som kvinna med normbrytande funktion märker det ofta. Det är så jävla lätt att sparka på de personer som redan ligger ner. Tyvärr.

Därför tycker jag, som själv är feminist, att det är så himla bra att det finns en förening som kämpar mot just det här. För det behövs. Jag funderar själv på att gå med och bli aktiv i föreningen.

Att var kvinna och ickeman är inte lätt i samhället, då man som sagt ofta får kämpa mot ett genomsyrande förtryck. Om man dessutom bryter mot flera normer som finns i samhället idag, blir det dubbelt så svårt. Så alla vita medelålders normfungerande män borde förstå vilka privilegium de har som följer samhällets alla normer.