FN kritiserar Sverige för brister i assistansen

FN kritiserar Sverige för brister i assistansen

Foto: Madeleine Martinsson

FN kritiserar Sverige för brister i assistansen. Denna gång kommer kritiken från FN:s övervakningskommitté för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. Regeringen har fått liknande kritik upprepade gånger, men verkar inte ta den på allvar.

Igår blev det även klart att Sverige kommer sitta i FN:s säkerhetsråd (efter intensiv lobbykampanj). Samtidigt växer kritiken från FN:s olika övervakningskommittéer mot hur Sverige hanterar mänskliga rättigheter hemma i Sverige. Bland annat pekar kritikerna på att Sverige saknar en oberoende institution för mänskliga rättigheter och att FN konventioner inte är svensk lag.

Att FN kritiserar Sverige för brister i assistansen är inte ovanligt. Det har hänt många gånger, under många år av i princip samtliga FN-organ. För ett år sedan gick därför Margot Wallström och Alice Bah Kuhnke ut med att de vill att en oberoende MR-institution ska inrättas. Men ännu har inget hänt.

En bättre tid för att engagera sig för den personliga assistansen finns inte. Vi måste garantera mänskliga rättigheter som personlig assistans.

Malin Lundström

Styrelseledamot, Unga Rörelsehindrade

Läs mer

FN:s kritik mot Sverige