”Diskriminering berör alla – oavsett vem den drabbar.”

DSCF6146

Jag skyller på min generations loja inställning till det svenska språket för att jag fortfarande inte behärskar särskrivningar och kommatecken. Jag sätter ut kommatecken på måfå, lite hursomhelst (ett ord som jag för övrigt inte vet om man ska tillämpa särskrivning på eller inte). En metod jag kör med är att vara generös med mina kommatecken för då måste de ju hamna rätt någon gång. En kraftig reducering av missbruket av ord som ”också” och ”man” utlovas….också. Inte ”man” i betydelse av kön utan som Wikipedia så enkelt beskriver det: ”obestämt subjektspronomen, könlös biform i tredje person singularis som alltid betecknar ett levande väsen”.

2013 har varit ett bra år på många sätt. DHR fyllde 90 år och detta firade vi bland annat med att genomföra Seminariedagarna på Kulturhuset i Stockholm i September. Det blev tre lärorika dagar med bra föreläsningar och bra diskussioner. I Oktober genomförde vi ett Förbundsmöte. Ny förbundsstyrelse valdes, vi fick ta del av bra diskussioner, mycket inspiration och idéer att ta med oss i våra uppdrag. Under festmiddagen fick vi lära oss många intressanta händelser i DHR:s historia genom toastmaster Boo Fogelberg.

Till höjdpunkter 2013 hörde också DHR:s medverkan i Pridetåget. ”Samma fördomar – samma kamp”, stod det på plakaten och det vi menar är att kampen mot diskriminering är en kamp mot otillåtande normer och att vi istället vill bidraga till mångfalden.  Diskriminering berör alla – oavsett vem den drabbar.

2013 har stärkt min stolthet för DHR då vi har kämpat för mänskliga rättigheter och människors lika värde. Det är just detta som gjorde att jag blev medlem. Vi har fått positiva besked om att en lagstiftning mot bristande tillgänglighet är på väg. Torsdagsaktionen tilldelades STIL-priset ”Hjärter ess” för vårt påverkansarbete i just frågan om en tillgänglighetslagstiftning.  Tänk att en så enkel påverkansmetod kan skapa ett så bra samarbete mellan olika förbund och uppnå så mycket. Det ger inspiration att fortsätta jobba påverkansinriktat under 2014.

Av 2014 förväntar jag mig att lära mig många nya saker och knyta nya kontakter. Jag vill absolut se en tillgänglighetslagstiftning och att valåret inte bara kommer handla om ekonomi utan att värderingar och mänskliga rättigheter ska vara vägledande. Jag ser också fram emot att jobba tillsammans med den nya styrelsen, kanslipersonalen och träffa medlemmar, avdelningar och distrikt.

År 2014 ska vi också titta närmare på FN:s granskning av hur Sverige lever upp till konventionen om de mänskliga rättigheterna för personer med funktionsnedsättningar.

Och vad blir då mitt nyårslöfte?  En sak jag har funderat på är att oftare ge beröm till de som förtjänar det. Det kan hända att de redan vet om hur bra de är men det måste sägas och det måste höras ibland. Jag ska försöka blogga lite oftare och ja, jag lovar att jag ska försöka få grepp om särskrivningar och hur jag ska placera mina kommatecken.