Björn Häll Kellerman: ”Regeringens politik riskerar bli kontraproduktiv”

Var tredje mindre assistansföretag riskerar att slås ut till följd av regeringens politik. Direkt kontraproduktivt för regeringens mål för att minska arbetslösheten, menar Unga Rörelsehindrade förbundsordförande Björn Häll Kellerman. 

I budgetpropositionen föreslår regeringen att timmersättningen för personlig assistans nästa år höjs med fyra kronor i timmen. Många aktörer inom personlig assistans har uttryckt sin oro. Bland annat menar branschorganisationerna KFO och Vårdföretagarna så många som var tredje mindre assistansföretag riskeras att slås ut.

Björn Häll Kellerman menar att detta kommer påverka regeringens mål om att ha lägst arbetslöshet i EU till år 2020.

– Det är idag mellan 90 000 – 100 000 som beräknas vara anställda via personlig assistans. Det gör personlig assistans till en av de största arbetsgivarna i Sverige, inte minst för unga mellan 18 – 25 år. Den låga höjningen kommer skapa stora utmaningar för regeringen att sänka arbetslösheten.

Björn menar även att en minskning av aktörerna på marknaden kommer påverka användarnas förutsättningar för att själva få bestämma över sin assistans. Idag kan en användare välja och välja bort bra och dåliga företag, något som regeringens politik nu riskerar att ändra på.

– Regeringen har lovat att sänka arbetslösheten, inte minst bland unga. Samtidigt vill de värna om mänskliga rättigheter. Personlig assistans skapar jobb och innebär självbestämmande – en mänsklig rättighet – för oss med nedsatt rörelseförmåga. Nuvarande politik risker därför bli kontraproduktiv.