En lista att göra i sommar

Nu tar vi på kansliet semester. Vi är tillbaka i augusti. Men bara för att vi går på semester så ska inte det påverka ditt engagemang. Därför har vi gjort en att-göra-lista med enkla saker som du kan göra i sommar för att förbättra tillgängligheten i din kommun.

Kontrollera vallokaler

I september är det val till riksdagen. Kontroller från förra valet (EU-valet) visar att nästan alla vallokaler har en eller flera brister i tillgängligheten. Genom att ladda ner Myndigheten för Delaktighets checklista och kontrollera din vallokal kan du sen kräva att kommun ska genomföra åtgärder. Ge därför listan till din kommun och upplys dem om vad du har sett.

Kontrollera uteserveringar

Under sommaren är det alltid skönt att sitta ute med sina vänner. Dock är det inte alla uteserveringar som är tillgängliga för oss som har svårare att ta sig fram. När du är på en otillgänglig uteservering, anteckna namnet på stället och skicka sen namnet på stället till vår mejl. Skriv även vilken stad du är ifrån.

Personer med funktionshinder omsätter varje år 120 miljarder kronor. Tillsammans kan vi kartlägga vilka caféer och barer som missar chansen att ta del av den summan.

Mejlbomba Västtrafik

1979 fick Sverige en lag om att anpassa kollektivtrafiken så att rörelsehindrade skulle kunna ta del av den. 35 år senare är Västtrafik fortfarande inte tillgängligt för alla Göteborgare. Genom att mejlbomba Västtrafiks spårvagnschef, Christer Olsson, kan du sätta press på Västtrafik att börja anpassa kollektivtrafiken till alla. Kollektivtrafiken ska faktiskt vara till för alla enligt lag.

Kopiera den här mallen för mejlet.

—————————————————————————

Till: Christer.olsson@vasttrafik.se

Ämne; Dags att komma i tid!

Hej Christer Olsson!

Varje dag är det nästan omöjligt för rörelsehindrade att ta sig på dina tåg. Det har gått 35 år sen Sverige fick en lagstiftning om att anpassa kollektivtrafiken. Det händer ibland att Västtrafik hamnar efter i tidsschemat. Men 35 år är lite väl mycket. Det är dags att du gör något detta. Köp nya tåg eller gör de du har tillgängliga för oss alla!

Värme,

(ditt namn)

Unga Rörelsehindrade

—————————————————————————

Fyll i en enkät om utrymningssäkerhet

Lunds Tekniska Högskola forskar om utrymningssäkerhet med inriktning på frångänglighet (utrymning anpassad för funktionsnedsatta). Genom att svara på enkäten kan du vara med och påverka hur utrymningsplaner kommer att utformas i framtiden. Typ, jätteviktigt. Här kan du fylla i enkäten. 

Delta på Stockholm Pride

Den 2:e augusti är det Stockholm Pride. Vi i Unga Rörelsehindrade kommer att gå tåget mot fördomar och diskriminering tillsammans med DHR. Vill du ta ställning tillsammans med oss är det bara att hänga med. Unga Rörelsehindrade kan stå för resa och boende, men bara till ett begränsat antal. Först till kvarn är det som gäller! Kontakta Daniel på kansliet och säg att du vill vara med. 

 

Ha en fortsatt varm sommar! Vi är grymt imponerade av alla er engagerade medlemmar!

 

Engagemang

Foto; Stockholm Pride