Regeringen vill slopa hisskrav

Astrid Steen

Mehmet Kaplan vill skapa ett samhälle där alla kan vara delaktiga och där alla människor ses som resurser. Men nu ställer han grupper mot varandra. Det rimmar dåligt, menar Astrid Steen. 

Ännu en gång så ställer politiker i denna regering asylsökande mot personer med funktionskillnader. För inte så länge sedan gjorde finansminister Magdalena Andersson det med ett uttalande om att man skulle dra in assistansen.

Nu gör Mehmet Kaplan samma sak när han vill ta bort hisskravet för nya bostäder. Det är oroväckande.  Flera ledande politiker i regeringen tar genvägar för att lösa akuta problem. Istället för att tänka långsiktigt ställer man utsatta grupper mot varandra.

Det kan verkar självklart. Men det behövs sägas. Hissar är inte där det största problemet vare sig för migrationskrisen eller med bostadsbristen. Självklart måste det byggas mer och det måste byggas billigare så att Sverige kan ta emot flyktingar. Men det får dock inte göras genom att stänga ute personer i behov av hiss.

Vi måste sluta se tillgänglighet som ett särintresse, funktionaliten är föränderlig. Människor åldras, får sjukdomar, skadar sig och skaffar barn. Då är det smidigt med hiss, ramper och låga trösklar. Det är samtidigt osmidigt att folk ska behöva flytta för att detta inte finns. Vare sig du är från Sverige eller kommer hit som flykting.

Miljöpartiet vill tänka långsiktigt och hållbart. De vill även att Sverige ska vara ett land för alla. Vem har sagt att inte bostäderna kan användas till annat och andra i framtiden? Dessutom så kan även människor som söker asyl idag ha funktionsskillnader. Jag tycker bara det sista säger en hel del om hur hafsigt och ogenomtänkt Mehmet Kaplans förslag är.

Astrid Steen

Talesperson i tillgänglighetsfrågor