Direkt livsfarligt med otillgänglighet

I Alingsås tidning visar en av våra mest engagerade medlemmar, Jennie Svensson, om varför okunskap när det gäller tillgänglighet kan vara direkt livsfarligt nu i hösttider.

Foto: Sandra Molliver

Foto: Sandra Molliver

Som många andra vill Jennie ofta ta del av kollektivtrafiken när hon ska till kompisarna. Men som runt om i landet hindrar bristande tillgänglighet lika ofta. En extra halkig morgon eller en dag då hon är lite svagare i händerna, utgör ett par bommarna och en ramp inte bara ett hinder – utan en fara.

– Man måste balansera på bakhjulen för att ta sig ner för en så pass brant ramp. Är du trött i händerna, riskerar jag och mina kompisar att tappa balansen och smälla rakt in i bommarna med all kraft. Det är direkt livsfarligt, säger hon till Alingsås Tidning.

Helst hade Jennie Svensson velat att tågstationen i Vårgårda var utrustad med en hiss. Vårgårda kommun har i stället valt ett par lösningar som är direkt farlig. Backarna har nämligen försetts med bommar som ska hindra cyklister från att köra för fort. Men bommarna har inte placerats där marken är plan – utan en bit in på backen. Det är en ohållbar lösning för många, menar Jennie.

– Vem som helst, när som helst, kan råka ut för en sjukdom eller olycka som gör att man blir rörelsehindrad. Dessutom finns det många äldre som går med rullator och barnfamiljer med barnvagnar. För dem är också de här backarna jobbiga, säger hon.

Läs hela artikeln här